Хлеб са хељдом

Зрно и брашно хељде и производи од њих препоручују се као здрава храна, посебнихнутритивних и лековитих својстава.

Састојци

  • 450 g белог пшеничног брашна
  • 150 g хељдиног интегралног брашна
  • 30 g бундевиног семена
  • 1 кесица сувог квасца
  • 4 dl млаке воде
  • 2 кашике уља
  • 1 кашичица соли
  • 1/2 кашичице шећера

Начин припреме

Размутити квасац и шећер у води и сачекати да квасац „проради“.Додати уље.
У посуду за мешење ставити све остале састојке и добро промешати.

Умесити тесто тако да буде глатко и да се не лепи за посуду.По потреби додати воде или брашна да се добије жељена текстура.

Формирати у жељени облик и ставити у плех за печење да нарасте на топлом месту барем 1 h.
Пећи на 200° C 30-40 минута односно док не добије златно жуту боју.Након печења прекрити влажном крпом и оставити да се хлади.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *