Зрно и брашно хељде и производи од њих препоручују се као здрава храна, посебнихнутритивних и лековитих својстава.
Састојци
- 450 g белог пшеничног брашна
- 150 g хељдиног интегралног брашна
- 30 g бундевиног семена
- 1 кесица сувог квасца
- 4 dl млаке воде
- 2 кашике уља
- 1 кашичица соли
- 1/2 кашичице шећера
Начин припреме
Размутити квасац и шећер у води и сачекати да квасац „проради“.Додати уље.
У посуду за мешење ставити све остале састојке и добро промешати.
Умесити тесто тако да буде глатко и да се не лепи за посуду.По потреби додати воде или брашна да се добије жељена текстура.
Формирати у жељени облик и ставити у плех за печење да нарасте на топлом месту барем 1 h.
Пећи на 200° C 30-40 минута односно док не добије златно жуту боју.Након печења прекрити влажном крпом и оставити да се хлади.