Урмашице

Као из бакине кухиње – старе, добре урмашуце. Ко не воли нека проба да им одоли!

Састојци

За тесто:

  • 150 g шећера
  • 2 dl уља
  • 500 g брашна
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 50 g ораха

За сируп:

  • 700 g шећера
  • 1/2 l воде

Начин припреме

Од свих састојака замесити тесто да буде глатко и да се не лепи. По потреби додати још брашна.
Од теста направити куглице величине ораха. У сваку куглицу додати пола језгра ораха и рукама формирати облик урмашице.
По жељи виљушком ишарати површину урмашица. Ређати у плех и пећи на 200° C док не добију румену боју.
Док се урмашице пеку, у шерпи на умереној ватри направити сируп од воде и шећера. По жељи додати неколико капи сока од лимуна.
Топле урамшице залити сирупом и оставити да се охладе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *