Ужичка комплет лепиња

За 4 лепиње

Сир и кајмак из златиборског краја својеврсни су деликатеси међу млечним производима.

Састојци

  • 400 g пшеничног белог брашна
  • 1 кесица сувог квасца
  • 1 кашичица соли
  • 1 кашичица шећера
  • 3,5 dl млаке воде
  • 3 кашике уља

За фил:

  • 200 g зрелог кајмака
  • 4 јаја
  • 2 dl претопа

Начин припреме

Лепиња:
У посуду за мешење сипати брашно, шећер, со и квасац.Добро промешати.Додати воду, уље и замесити тесто.Тесто мора да буде што мекше, али да се не лепи за посуду и руке.

Тесто поделити на 4 јуфке које треба истањити на дебљину од 1,5 cm. Јуфке посути брашном (да се фолија не залепи) оставити у плех у којем ће се пећи и прекрити пријањајућом фолијом. Оставити на топлом месту барем 1 h да лепиње нарасту. Пећи на 200° C 20 минута односно док не добију златно жуту боју.Оставити да се охладе прекривене влажном крпом.

Начин припреме комплет љепиње

Отворити капак лепиње.
Ставити кашику кајмака и једно јаје у основу лепиње.
Вијушком умутити кајмак и јаје.Ивице лепиње скинути виљушком и све заједно промешати и тако направити фил.

Отворену лепињу запећи у рерни на 200° C да се фил запече, а капак само угрејати.
Извадити из рерне и опет виљушком премешати фил.Прелити топлим претопом, опет све заједно благо промешати виљушком и покрити поклопцем од лепиње.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *