За 4 лепиње
Сир и кајмак из златиборског краја својеврсни су деликатеси међу млечним производима.
Састојци
- 400 g пшеничног белог брашна
- 1 кесица сувог квасца
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- 3,5 dl млаке воде
- 3 кашике уља
За фил:
- 200 g зрелог кајмака
- 4 јаја
- 2 dl претопа
Начин припреме
Лепиња:
У посуду за мешење сипати брашно, шећер, со и квасац.Добро промешати.Додати воду, уље и замесити тесто.Тесто мора да буде што мекше, али да се не лепи за посуду и руке.
Тесто поделити на 4 јуфке које треба истањити на дебљину од 1,5 cm. Јуфке посути брашном (да се фолија не залепи) оставити у плех у којем ће се пећи и прекрити пријањајућом фолијом. Оставити на топлом месту барем 1 h да лепиње нарасту. Пећи на 200° C 20 минута односно док не добију златно жуту боју.Оставити да се охладе прекривене влажном крпом.
Начин припреме комплет љепиње
Отворити капак лепиње.
Ставити кашику кајмака и једно јаје у основу лепиње.
Вијушком умутити кајмак и јаје.Ивице лепиње скинути виљушком и све заједно промешати и тако направити фил.
Отворену лепињу запећи у рерни на 200° C да се фил запече, а капак само угрејати.
Извадити из рерне и опет виљушком премешати фил.Прелити топлим претопом, опет све заједно благо промешати виљушком и покрити поклопцем од лепиње.