Сајам туризма 2016

Међународни сајам туризма под слоганом “Где још нисте били” одржао се 38. пут на Београдском сајму од 18. до 21. фебрурара 2016. године. Овогодишњи партнер била је Словенија, а поред земље партнера своју понуду представиле су 53 земље учеснице и 1153 излагача који су привукли рекордни број посетилаца.

Регионална развојна агенција Златибор је наступала у оквиру штанда Туристичке организације регије Западна Србија у петак, 19. фебруара 2016.године презентовала пројекат Планински доручак и организовала сусрете са потенцијалним локалним добављачима сухомеснатих, млечних производа, меда, чајева, прерађевина од воћа и поврћа из западне, централне Сбије, Војводине, источне БиХ, северне Црне Горе и Хрватске. Производи са територије Златиборског округа су будући носиоци жига гаранције квалитета Планински доручак који гарантује да су квалитет и порекло сировине производа приозведено на територији Златиборског округа на традиционалан начин. У оквиру презентације присутни су имали прилику да пробају 5 врста традиционалних јела у оквиру планинског доручка. Сва јела су архивирана у планинском кувару -https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs. Присутне су поздравили Славко Лукић, директор РРА Златибор и Бобан Илић, генерални сектретар СWГ који је истакао да ће се сарадња наставити уз подршку оваквих иницијатива. Зана Жиловић је ипред хотела Мона презентовала припремљена јела за дегустацију из планинског кувара.

Током трајања сајма, посетоци су могли да дегустирају производе на штанду Западне Србије – Планински доручак – свих присутних 12 произвођача који су излагали на овом сајму: ТО ИЛОК – Вински кластер Сријем, Илок Хрватска; Пољопривредно газдинство Маринковић, Шабац Србија; Земљорадничка задруга Брка, Брчко дистрикт Босна и Херцеговина; Пољопривредно гадинство Мацановић, Пљевља Црна Гора; Пољопривредно газдинство Пешић, Бијело Поље Црна Гора; Дрекало Љубомир, Удружење пчелара Вишеград, Босна и Херцеговина; Фениx-слатка кућа, Чајетина Србија; Пољопривредно газдинство Александар Ристић, Ужице Србија; Фарма коза Досковић, Пријепоље Србија; Агро Златар, Нова Варош Србија; Варошанка, Нова Варош Србија; Млекара Биљана Крин, Рожанство Србија и Грнчарија Шуњеварић, Злакуса Србија.

Промоција на сајму је подржана у оквиру пројекта “Подршка регионалној сарадњи и равномерном територијалном развоју земљама Западног Балкана у процесу ЕУ интеграција’’ који финансира Европска Унија, а спроводи Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *