Сита је воћни мед добијена од чистог сока воћа без додатака. Слатко, а здраво – регулише ниво холестерола, те је могу користити и дијабетичари.
Састојци
- 500 g брашна
- 2 јаја
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 dl уља
- прстохват соде бикарбоне
- 200 g шећера
- 1,5 dl киселог млека или јогурта.
- 100 g сите (сирупа од јабука) + за преливање.
Начин припреме
Од свих састојака умесити тесто које треба да буде еластично, а да се не лепи за прсте. По потреби додати још брашна.
Од теста направити куглице од око 50 g. Сваку куглицу спљоштити тако да се добије облик медењака дебљине 1 cm. У сваку гурабију утиснути коцку шећера. Поређати их на плех и сваку прошарати (прелити) ситом.
Пећина 180° C док не порумене.
Оставити да се охладе и пре сервирања прелити са још сите.
Могу се служити и као бисквит уз кафу или чај.