Планински доручак је отелотворење идеје да и данас постоји могућност да се ужива у производима од природних састојака, насталим према рецептима који везују генерације у јединствен, непрекинут низ врхунског гастрономског искуства.
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/IMG_1666.jpg)
Салата од свеже ренданих јабука, цвекле и шаргарепе
- 150 g ољуштених и очишћених јабука
- 100 g свеже цвекле
- 100 g свеже шаргарепе
- јабуково сирће
- со, бибер,
- свежа нана.
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/IMG_1630-Urmasice-PRIBOJ.jpg)
Урмашице
За тесто:
- 150 g шећера
- 2 dl уља
- 500 g брашна
- 1 кесица прашка за пециво
- 50 g ораха
За сируп:
- 700 g шећера
- 1/2 l воде
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/IMG_1081-Kljukusa-Prijepolje.jpg)
Кљукуша
- 1 главица лука
- 5 кромпира средње величине
- 2 јаја
- 1 супена кашика брашна
- 1 кашичица соли
- 1/2 кашичице сувог рузмарина
- 0,5 dl уља
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/IMG_1069-Razljevusa-UZICE.jpg)
Разљевуша са чварцима и печена паприка пуњена са сиром
- 200 g кукурузног жутог брашна
- 100 g пшеничног белог брашна
- 2 јаја
- 3 кашике уља
- 200 g зрелог крављег сира
- 100 g чварака
- 2 dl млека
- по потреби вода
- со
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/corba-od-bundeve-Cajetina.jpg)
Чорба од бундеве и печурака
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 100 g шампињона
- 100 g бундеве
- 100 g буковача
- 40 g кајмака
- 2 кашике уља
- 1 l воде
- со, бибер, мускатни орасчић и цимет по укусу
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/palacinke-od-heljde.jpg)
Запечене палачинке од хељде са домаћим пекмезом
- 200 g неког несланог младог сира
- 1 јаје
- 5 кашика домаћег пекмеза од шљива
- 100 g крупно млевених ораха
- 2 dl јогурта
- 2 кашике спелтиног брашна
- 120 g маслаца
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/gurabije-sa-sitom.jpg)
Гурабије са ситом
- 500 g брашна
- 2 јаја
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 dl уља
- прстохват соде бикарбоне
- 200 g шећера
- 1,5 dl киселог млека или јогурта.
- 100 g сите (сирупа од јабука) + за преливање.
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/hleb-heljda.jpg)
Хлеб са хељдом
- 450 g белог пшеничног брашна
- 150 g хељдиног интегралног брашна
- 30 g бундевиног семена
- 1 кесица сувог квасца
- 4 dl млаке воде
- 2 кашике уља
- 1 кашичица соли
- 1/2 кашичице шећера
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/komplet-lepinja.jpg)
Ужичка комплет лепиња
- 400 g пшеничног белог брашна
- 1 кесица сувог квасца
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- 3,5 dl млаке воде
- 3 кашике уља
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/zlatiborska-cajanka.jpg)
Златиборска чајанка
- 60 g говеђе пршуте
- 60 g свињске пршуте
- 40 g суџука
- 40 g чварака
- 40 g сланине
- 60 g сира
- 120 g кајмака
![](https://planinskidorucak.rrazlatibor.rs/wp-content/uploads/2015/06/cajetina-kacamak.jpg)
Кукурузни качамак са копривом
- 800 g кукурузног белог брашна
- 80 g коприве
- 1 мања главица лука
- 200 g младог сира
- 250 g кајмака
- 200 g пршуте
- 0,4 dl уља
- со, бибер