Са висина. Од давнина

У вашим рукама, за сва ваша чула, прехрамбени, одевни
и украсни производи саткани од традиције и љубави.


Из најбоље чуваног кутка Србије, са висоравни и обронака планина Златара, Златибора и Таре, кроз векове до вас долази аутентични доживљај једноставнијег живота, испуњеног задовољством у складу са природом.

Планински доручак је жиг квалитета који указује географско пореклорегиона Западне Србије , чувеног по нетакнутом окружењу, величанственим пејсажима и традиционалном начину исхране.

Под окриљем жига ПЛАНИНСКИ ДОРУЧАК очекују вас месо и месне прерађевине, млеко и млечни производи, житарице и брашна, чајеви, џемови и мед, као и грнчарија, вунена одећа и уникатне рукотворине.

Планински доручак је настао у оквиру УСАИД Пројекат одрживог локалног развоја и обухвата локалне самоуправе: Ужице, Чајетина, Нова Варош, Пријепоље и Прибој. Пројектом су у понуду 10 хотела/ресторана у општинама Чајетина, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Ужице уведени локални производи под жигом “Планински доручак” код надлежног Републичког завода за заштиту интелектуалне својине као жиг гаранције.
Прва фаза пројекта била је фокусирана на идентификовање постојеће производње и тражње за локалним производима, њихове присутности у ХоРеЦа сегменту и пре¬прека за већи пласман, као и на проналажење решења за бољу интеграцију локалних производа у туристички производ предметних дестинација у маркетиншком и продајном смислу, имајући у виду главни циљ пројекта: подстицање економског развоја кроз јачање капацитета које регион већ поседује.
Власник Жига гаранције је Туристичка организација регије Западна Србија(РТО), а критеријуме за креирање и добијање жига дефинисало је радно тело (Конзорцијум квалитета) у оквиру РТО кога ће чинити представници РПК, Удружења хотелијера и ресторана, канцеларија за ЛЕР и удружења произвођача.

Кључни партнери и гаранти одрживости су: локалне туристичке организације И канцеларије за ЛЕР из ИМЦ општина. Уз подршку пројектног тима и консултанта (локалних и националних гастронома/кувара), Локалне туристичке организације и канцеларије за ЛЕР, произвођачи са ове територије су по унапред задатим критеријумима, развили и кандидовали тематске меније за планински доручак кроз радионице у свакој од укључених општина, на основу аутентичних и традиционалних рецепата, са локално произведеним састојцима.

У оквиру пројекта ће се посебно радити на промоцији “Планинског доручка” како брендирањем самих хотела/ресторана који су увели меније, тако и јаком промотивном кампањом кроз билборде, е-маркетинг, ПР текстове, тематска гостовања у медијима и, наравно, интернет портал на коме се сада налазите.