Посета “Златарици”

Амбасадор САД у Србији, господин Мајкл Д. Кирби посетио је данас прву специјализовану продавницу локалних производа „Златарица“ на Златару. У „Златарици“ су представљени производи локалних произвођача који су корисници жига гаранције „Планински доручак“.

Успостављање овог жига гаранције за производе који потичу са Златибора, Таре и Златара реализовала је Регионална развојна агенција (РРА) Златибор, уз финансијску подршку УСАИД Пројекта одрживог локалног развоја.

Жигом гаранције квалитета ,,Планински доручак” гарантује се квалитет прерађевина од меса, млека, воћа, лековитог биља, житарица, меда; као и рукотворина и услуга исхране у угоститељским објектима.

Министарство туризма препознало је вредност овог концепта и брендирање локалних прехрамбених производа као пример најбоље праксе у индустрији, а Туристичка организација Србије (ТОС) одлучила да „Планински доручак“ промовише широм земље, као и у оквиру павиљона Србије на међународној изложби хране Милан Еxпо 2015. у Италији.

Приликом посете Златару амбасадор Кирби састао се и са власником хотела „Златарски Златник“ и „Златарице“, Жељком Топаловићем, уз дегустацију планинског доручка.
У пролеће 2015. УСАИД Пројекат одрживог локалног развоја помогао је РРА Златибор да, у сарадњи са локалним представницима туристичких организација, хотелима, ресторанима и произвођачима хране, креира бренд и концепт „Планински доручак” који обухвата деликатесе специфичне за Златибор, Златар и Тару.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *