Завршна конференција пројекта Регионални ланац вредности на подручју међуопштинске сарадње

У уторак, 9.6.2015. године, на Златибору је одржана завршна конференција пројекта Регионални ланац вредности на подручју међуопштинске сарадње, у оквиру којег је регистрован жиг гаранције Планински доручак и реализован низ активности са циљем да се специјализује гастрономска понуда и заокружи процес брендирања туристичке дестинације Западна Србија. Овај догађај је окупио преко 150 учесника јавног, приватног и цивилног сектора са територије ове туристичке дестинације, а најзначајнији је био велики одзив хотелијера и произвођача, чија сарадња је успостављена захваљујући овом пројекту.

Концепт Планинског доручка плод је вишегодишњих активности РРА Златибор које су усмерена на развој сектора туризма и других повезаних сектора, кроз креирање јединственог визуелног идентитета и имиџа туристичке дестинације Западна Србија. Поред регистрације жига гаранције, којим ће се обележавати локални традиционални производи и услуге хотела, ресторана и сеоских домаћинстава из Западне Србије, кроз пројекат је креиран и планински мени који гостима пружа прилику да уживају у традиционалним јелима овога краја, припремљеним на иновативан начин. Дизајнирана су и штампана нова паковања за 5 група производа, чиме се произвођачима пружила прилика да први пут под заједничким визуелним идентитетом, дистрибуирају своје производе у Златарици – првој специјализованој продавници локалних производа. У припреми су и витрине за сувенирска паковања производа које ће се ускоро наћи у најпознатијим хотелима и ресторанима овог краја.

По речима директорке Туристичке организације Србије Гордане Пламенац, Планински доручак, представља све оно што је ТО Србије пре неколико година покренула са кампањом “Soul food Serbia”.

Наш циљ је био да се производи који су презентовани у тој кампањи нађу заокружени у понуди угоститеља. Надам се да ће примером Западне Србије поћи и остали крајеви, како би туристима на прави начин презентовали укусе наше земље – рекла је Пламенац.

Рената Пинџо, помоћница министра туризма, истакла је да је удуживање на локалном нивоу приватног и јавног сектора будући правац развоја туризма и да су свуда у свету дестинацијске менаџмент организације засноване на приватно-јавном партнерству задужене за бредирање и креирање јединствене гастрономске понуде. У том смислу, ова иницијатива у Западној Србији представља прави пут ка остварењу тог циља – рекла је Рената Пинџо.

Своје задовољство оствареним резултатима изаразили су и представници УСАИД Пројекта одрживог локалног развоја, уз чију финансијску подршку је креиран концепт Планинског доручка који ће имати позитиван утицај на развој локалне привреде и повезивање малих локалних произвођача са туристичком индустријом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *