ПРОИЗВОЂАЧИ „ПЛАНИНСКОГ ДОРУЧКА“ НА ПРВОМ ФЕСТИВАЛУ „TERRA MADRE SERBIA“

Први фестивал Terra Madre Serbia који окупља мале пољопривредне произвођаче чуваре биодиверзитета и промотере локалног развоја, одржан је 31. октобра у Футогу упоредо са 16. Футошком купусијадом која се одржава 30. и 31. октобра. Један од пројеката Terra madre је и Ризница укуса. Овај пројекат подразумева мапирање традиционалних производа којима прети нестајање, као и бележење поступка њихове производње. Том приликом, представило се око 30 произвођача традиционалне хране из целе Србије.

У оквиру тог сајма представило се и 7 произвођача у оквиру „Планинског доручка“ као и њихови производи: водњика, говеђа пршута, хељда, сита, Златарски сир, Златиборски кајмак и Злакушка грнчарија.

Терра Мадре (мајка земља) је мрежа коју 2004. године основала организација Slow food са циљем да подржи мале произвођаче и пољопривреднике широм света и подигне свест о значају посла који они обављају, као и о важности очувања аутентичне хране, традиције и руралног наслеђа.

Произвођачи

На фестивалу „Terra madre Serbia“ произвођачи су имали прилику да представе своје производе, њихову традиционалну производњу, као и да дочарају крај из кога долазе управо кроз своје производе. Учешћем на овом сајму произвођачи нашег краја имали су запажен наступ и одличну промоцију путем медија, што ће, надају се призвођачи резултирати већом тражњом за њиховим производима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *